Kaniş olarak da anılan Toy Poodle köpek sahiplenmek isteyenlerin tercihleri sağlıklı köpeklerden yana olur. Sağlıklı olan bir köpek hem uzun süre sahiplerinin yanında kalır hem de bakım konusunda kişilere zorluk çıkarmaz.
Bu nedenle Toy Poodle sağlıklı olup olmadığını anlamak için bazı testlerin sahiplenme öncesi yaptırılması gerekir. Bu testlerin sonuçlarına göre hareket edilir. Toy poodle için önerilen testler ile ilgili bilgiler aşağıdadır;
Toy Poodle İçin Hangi Testler Önerilir?
Oyuncak, minyatür ve standart türlerdeki Toy Poodle sahiplenmeden önce yapılması önerilen 4 farklı test vardır.
Bu testlerin isimleri şunlardır;
DNA testi
Kalça testi
Dizkapağı testi
Göz muayenesi testi
Bu testler veteriner kliniklerinde uzmanların eşliğinde yaptırılmalıdır. Böylelikle sonuca göre sahiplenme kararı verilir. Testlerin yapılması için köpekleri sahiplendirecek kişilerden testleri yaptırmaları ve sonuçlarını sahiplenecek kişiye iletmeleri talep edilir.
Toy Poodle DNA Testi
Kaniş (toy poodle) köpekleri için önerilen ilk test DNA testidir. Bu test tıp dilinde pra optigen dna testi olarak adlandırılır. Bu testin oyuncak ve minyatür türdeki Toy Poodle için yaptırılması mümkündür.
DNA testi ile köpeklerin genetiği hakkında bilgiler edinilir. Böylelikle sahiplenilen köpeğin genetik rahatsızlığı olup olmadığı öğrenilir. Genetik hastalıkların yaşam süresini kısaltma ihtimali olduğundan hastalık ihtimali çıkan köpeklerin sahiplenilmesinden vazgeçilebilir. Bunun dışında kişilerin testteki sonuçlarda belirtilen genetik hastalıklara karşı önlem almalarına yardımcı olur. Böylelikle köpeklerin yaşam süresi ve yaşam kalitesi artar.
Toy Poodle pra optigen dna testi kolay şekilde yapılır ve köpek test esnasında zarar görmez. Testin yapılabilmesi için bir çubuk yardımıyla köpeğin salyası alınır. Alınan salya laboratuvara gönderilerek test edilmesi sağlanır. Yapılan testin sonuçları ise ortalama 2 hafta içerisinde belli olur. Sonuçlara göre sahiplenme işlemi gerçekleştirilebilir.
Toy Poodle Kalça Testi
Toy Poodle sahiplenmeden önce yapılması önerilen ikinci test ise kalça testidir. Bu test köpeklerde kalça çıkıklığı problemi olup olmadığını anlamak amacıyla yapılır. Testin yapıldığı Toy Poodle türleri ise standart ve minyatür türlerdir.
Kalça testinin yapılması için Toy Poodle fiziksel muayene, röntgen, kan alımı ve radyografi gibi aşamalar kullanılır. Yapılan incelemelerin sonucuna göre kalça çıkıklığı olup olmadığı anlaşılır. Kalça çıkıklığı köpeğin hareketini zorlaştırdığı için zamanında tedavi edilmesi gerekir. Ayrıca bu rahatsız kanişlerin yaşam süresini de etkiler. Bu nedenle test sonucuna uygun olarak hareket edilmesi gerekir.
Toy Poodle Dizkapağı Testi
Kaniş (toy poodle) için önerilen üçüncü test dizkapağı testidir. Bu teste aynı zamanda patella testi ismi verilir. Bu testin yapılabileceği Toy Poodle türleri oyuncak ve minyatür olan kanişlerdir.
Dizkapağı (patella) testi köpeklerin dizkapağında çıkık olup olmadığının anlaşılması için yapılan bir testtir. Test yapılırken köpek ilk olarak fiziksel muayene edilir. Fiziksel muayene de dizkapağı çıkıklığından şüphe edilirse röntgen ile teşhisi kesinleştirilmesi sağlanır. Rahatsızlık tespit edildikten sonra ise tedavi aşamasına geçilir.
Toy Poodle sahiplenen kişiler patella testinin sonuçlarına göre köpeklerinin bakımıyla ilgilenirler. İlk aşamada rahatsızlığın veteriner kontrolünde tedavi edilmesi gerekir. Tedavinin yapılmadığı durumlarda köpeklerin kireçlenme rahatsızlığına yakalanması kaçınılmaz olur. Patella rahatsızlığı olan köpeğin tedavisinde ek olarak güçlendirici gıdalardan yararlanılabilir. Böylelikle çıkık daha hızlı iyileşir ve köpeğin hareket kalitesi artar.
Toy Poodle Göz Muayenesi Testi
Göz muayenesi testi Toy Poodle ırklarına yaptırılması önerilen son testtir. Bu test ile köpeklerin görme yetilerinin gelişip gelişmediği veya problem olup olmadığı anlaşılır. Göz muayenesi testinin standart, oyuncak ve minyatür Toy Poodle türleri için yapılması mümkündür. Göz muayenesi testi veteriner hekim tarafından yapılır.
Muayene yapılırken hekim tarafından Toy Poodle gözleri üzerinde şu incelemeler yapılır;
Gözlerde akıntı olup olmadığına bakılır.
Göz kapaklarının duruşu incelenir.
Gözlerde akıntı varsa özellikleri incelenir.
Göz küresinin ne kadar büyük olduğu incelenir.
Göz kaslarında büyüme veya küçülme durumu olup olmadığı incelenir.
Göz refleksi incelenerek refleks cevaplarının başarısına bakılır.
Gözlerde kaşınma varsa sebebi araştırılır.
Kornea yapısı üzerinde gerekli incelemeler yapılır.
Göz muayenesi esnasında köpeklerin göz rahatsızlığı olduğu tespit edildiyse tedavi aşamasına geçilir. Muayene esnasında ayrıca Toy Poodle rahat durmazsa ameliyat ve sedasyon yöntemleri geçici süreli olarak kullanılabilir.
Toy Poodle Testleri Nerede Yapılır?
Göz, patella, kalça ve dna testleri veteriner kliniklerinde yapılır. Uzman eşliğinde yaptırılan testlerin sonucuna göre Toy Poodle tedavi planı oluşturulur. Ayrıca sahiplenecek kişilerin test sonuçlarıyla ortaya çıkan rahatsızlıklara karşı hangi önlemleri alacakları ve bakımları konusunda bilgi alınır.
Leave a Reply